Ünneppé alakul a pillanat!

2021.04.26.

Fél év után újra színpadon

A pandémia okozta rendezvény stop után hálás szívvel léptünk színpadra a hétvégén Kőszegen. 

Van  ebben a gyönyörű határszéli kisvárosban egy 281 éves hagyomány, miszerint Szent György napján bejegyzik az adott esztendő szőlő tőkéjét, 1740 óta minden évben. Idén sem maradhatott el a tőke berajzolása a Szőlő jövésnek könyvébe, amely immáron Szellemi Kulturális Örökség. 

A Jurisics téren szűk körben megtartott esemény a szabályok szigorú betartásával zajlott és ezúttal az érdeklődők online követhették, ahogy Láng József szőlész-borász bemutatta az idei tőkét,   Básthy Béla polgármester pedig elrendelte a bejegyzését az UNESCO védettsége alatt álló kötetbe. A hajtásokat Németh János festőművész rajzolta be. 

A rendezvény fényét a fúvósok játéka, díszlövés és néptánc emelte valamint egy verses összeállítás. Ez utóbbiban a Versmondó Stúdió két tagja,  Prikazovics Ferenc  és jómagam, Horváth Nóra vettünk részt. A Vas megyei költő Káldy János örök emberi értékekről szóló verseit és Tóth Árpád borhoz kapcsolódó költeményét szavaltuk el. A visszajelzések alapján jól sikerült a fél éves kényszerpihenő utáni visszatérés. Ilyenkor mindig megerősödünk abban a hitünkben, hogy bár a versmondás az irodalmi műsorok nem a legnépszerűbb előadó művészeti ág, mégiscsak emelkedett pillanatokat tud okozni és a vers elhangzásakor ünneppé alakul a pillanat!

Köszönet a meghívásért és a profi szervezését a Jurisics vár Művelődési Központ és  Várszínház dolgozóinak! 

0 hozzászólás

Pin It on Pinterest

Share This